Pokličite 031 402 026!

3D Tiskanje

Ko je zadeva enkrat sestavljena, ne moreš drugega kot da se spraviš tiskat.

Seveda pa v začetku nimaš niti najmanjšega pojma, kako naj bi to zgledalo, kaj bi sploh natisnil, kje bi začel! Prej smo že vedeli kaj bi radi tiskali, a nihče ni natančno vedel ali bo to sploh šlo ali ne. Kaj lahko in kaj je sploh nemogoče?

Damo plastiko not, nekaj najdemo na netu in to je to?

Hja, za začetek je že šlo nekako tako. In par stvari je nastalo hitro.

3dTisk-b2-1

Nekaj smo jih potrebovali, nekaj pa nam jih je bilo všeč. A potem malo napreduješ, korak po korak in hočeš poskušati. Nekaj novega, gremo naprej! Kako se dela luknje in mostove? Kako trdna je tale plastika? Lahko kaj sestavim? Kako moram kaj natisniti, da pride tako, kot si želim? 

In potem je vedno več takih in podobnih izdelkov:

3dTisk-b2-2

Kakšni se le napol posrečijo, a so vseeno dobri za prvo osnovo koncepta:

3dTisk-b2-3

nekateri pa uspejo v celoti in to iz prve!

3dTisk-b2-4

Vmes imamo še težavo, ko se nam malo pokvari višina postelje, uauuuu, vse izgleda grozno… Končno se le spravimo in še enkrat uredimo tiste male vijake. Tiskanje je nato spet super. Ena lekcija naučena!

ABS se nam v začetku noče in noče prijemati postelje kot bi si želeli, bo treba malo namazati. Seveda potem mažemo in mažemo, petkrat preveč in vsem nam je že slabo od vonja po acetonu. Vse se je treba naučit, tudi količine mazanja. Sploh pa ni treba veliko, malo pobrusiš, čisto malo namažeš in je. Zdaj se vse dobro prijema.

Vprašanja pa se seveda množijo in množijo. Kako obdelovati PLA in kako ABS plastiko? Lahko brusimo? Barvamo? Režemo? Kopamo v pari acetona? 

Ampak zelene PLA plastike pa ni več! Kakšne barve bi torej še imeli? Kakšne nove, drugačne materiale? Kaj, in predvsem kje, nabaviti?

To pa je že povsem druga – in dolga – štorija!

Aleš Kermauner, Simbiont d.o.o.