Pokličite 031 402 026!

Raspberry Pi in 3D tisk

Raspberry Pi je vsestransko uporabna zadeva. Ni draga, je enostavna, ima ogromno podpore in ima še kar nekaj dodatnih poslastic, ki vedno pridejo prav. Seveda obstaja še kar nekaj takih in podobnih naprav, a ne verjamem, da bi lahko s katero drugo tako hitro prišli do rešitve kot smo z Raspberry Pijem.

Vprašanje je namreč bilo – kako pretvoriti 3D tiskalnik v omrežno napravo? Da nam ni treba vleči dolgih usb kablov od enega do drugega PCja… da nam ni treba paziti na elektriko in podobno. Izkazalo se je namreč, da ko tiskamo ne smemo prižigati/ugašati luči, ker se pri tem USB povezava prekine. Hm?

Že zadnjič sem se igral z Raspberry Pijem in vremensko postajo, kar je bil super projekt, a tam sem že večino dobil narejeno, moj je bil le spletni del, tokrat pa bi moral kar lepo od začetka.

Pa sem šel. In izkazalo se je, da je še mnogo enostavneje, kot sem si predstavljal.

Še najtežji je bil spletni nakup Raspberry Pija, pri nas je le en partner Farnella in s tem daleč najcenejši, razlike pa znajo biti med znanimi spletnimi trgovinami celo do 17€! Resno me zanima, kako s takimi cenami sploh lahko kaj prodajo? 

Doma najdem še eno micro SD kartico 4GB in jo takoj zaplenim v raziskovalne namene, najti SD adapter pa tudi ne bi smelo biti pretežko.

blog-b8-1

Po začetnih težavah z naročanjem je mini računalniček le prišel in konfiguracija se je lahko pričela. Najprej je bilo treba kar nekaj stvari prebrati, predvsem o tem, kateri operacijski sistem izbrati in kako ga spraviti na SD kartico. Tu je bilo kar nekaj nejasnosti, ker je na spletu ogromno nekih vprašanj in odgovorov, na koncu pa se je vse skupaj zlilo v le par vrstic enostavne rešitve.

1. Grab this image: Raspbian wheezy: http://www.raspberrypi.org/downloads
2. Grab this SSD formatter: https://www.sdcard.org/downloads/formatter_3/
3. Grab this image writer: http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
4. Format the SSD with the formatter
5. Launch the image writer, choose the .img file that you unzipped from step 1 and have the image writer from step 3 write it to the SSD card.
6. Plug the SSD into the PI, provide power & ethernet
7. In your routers interface check the DHCP table, you should see raspberrypi connected, take note of the IP
8. Use an SSH client to login, user: pi pass: raspberry

Vir.

Tega dela je bilo res za slabe pol ure. Sem bil kar malo razočaran, nič ni zafrkavalo, nič ni odpovedalo, nič nagajalo. Človek kar ni navajen. 

To je torej to, Pi je bil takoj operativen, prisoten na omrežju, lahko sem se kar lotil programske podpore.

Najočitnejša izbira za 3D tiskalnike je seveda Octoprint. Programska oprema je enkratna in v stilu samega Raspberry Pija – prav nič ne nagaja, je dobro dokumentirana in dela natanko tisto, kar od nje pričakuješ.

Mislim, da je bil Octoprint nameščen in dodelan še prej kot sam Pi. Torej spet nobenega raziskovanja, poglabljanja, bentenja in grdih besed. Naslednje pol ure, pa je bilo vse urejeno. Še bolj bi vse skupaj skrajšal, če bi vzel kar OctoPi, že vnaprej pripravljen sistem direktno za na SD kartico. Ampak… to bi bilo pa že kar malo preveč, kajne?

blog-b8-2

Še največ časa sem potem porabil za ugotavljanje nastavitev našega 3D Inovatorja, ampak vseeno premalo, da bi vse skupaj lahko štel za kakšen resnejši izziv. Se je pa zato za večji izziv izkazala velika modro polepljena grdobija, ki se je kar naenkrat prikazala na sliki, ko sem slikal nameščen Raspberry Pi v 3D tiskalniku.

blog-b8-3

Za namestitev v ohišje je bilo potrebno nekje dobiti micro USB vtič, ga povezati na napajanje 3D tiskalnika in dobiti čimkrajši kabel USB – mini USB za povezavo med Pijem in 3D tiskalnikom. Zraven pa sem še namestil stikalo za prižiganje/ugašanje lučk v tiskalniku in ga tako lepo zavil v prelepo modro barvo. Šele na sliki se je pokazalo, da to ni bila najboljša ideja. Sploh pa – kako bom pa zdaj to zaprl?

Pa je šlo tudi to, malce vrtanja, malce rezanja in vse skupaj precej lepše izgleda.

blog-b8-4

In prav res, zdaj lahko upravljamo naš 3D tiskalnik kar preko spleta, kar sicer ni prav uporabno, zelo uporabno pa je videti kaj se tiska in do kam je 3D tiskalnik že prišel. To pa je uporabno, zdaj pa ni treba kar naprej zraven sedet.

Ker pa vsaka rešitev sproži še par vprašanj in idej, jih je tudi ta:

  • bi lahko ugašal in prižigal lučke tudi preko spleta?
  • bi lahko tudi Pija ugasnil na daljavo?
  • ga morda celo prižgal?!

Aleš Kermauner, Simbiont d.o.o.