Pokličite 031 402 026!

Od razvoja aplikacij v 3D tisk – sodelovanje z iTehLab

Čeprav nismo noben trendi Start up, saj Simbiont d.o.o. obstaja že kar nekaj let in smo sploh na področju geografskih spletnih aplikacij že stari prekanjeni mački, smo se v jeseni 2013 odločili za en kick off meeting. Po domače, spakirali smo plakate, flumastre in pižame ter se odpravili na motivacijski vikend. Odločeni smo bili, da v letu 2014 še bolj izkoristimo potencial našega podjetja, pogledamo onkraj izdelave spletnih strani ter poiščemo nekaj novega in vznemirljivega. Vsi smo si bili edini, da želimo nekaj izdelovati, ne samo preprodajati. A saj vemo, IT fantje in punce smo ljudje mehkejših tehnologij, radi tipkamo, bolj težko pa surovo tolčemo, režemo, žagamo… Nekaj plakatov in hudih debat kasneje smo bili vse bolj odločeni, da se res preizkusimo v edini tehnologiji, kjer samo s tipkovnico in miško prideš do najbolj raznolikih izdelkov. Odločitev je padla, vstopili bomo v svet 3D tiska.

geoStik

Onkraj spletnih aplikacij kot je geostik.com nas je že čakal vznemirljivi svet 3D tiska

Najprej smo samo previdno kukali v ta novi svet, spraševali Google o tem, kaj 3D tiskalniki zmorejo, koliko so natančni, kaj si lahko privoščimo… Bili smo že pošteno zmedeni, saj je bilo konkretnih slovenskih virov zelo malo, iskanje odgovorov je bilo težje kot se je sprva zdelo. Nato pa smo naleteli na zelo zanimivo povabilo, podjetje iTehLab je razpisalo brezplačno delavnico. Na programu je bila predstavitev 3D tiska in njihovega tiskalnika, skratka obljubljali so odgovore na vsa naša vprašanja in to brezplačno!

Navdušeno smo se prijavili in čakali na pomembno soboto. Malo smo se tudi bali, da gre le še za eno izmed številnih le na videz informativnih in zelo prodajnih promocij. No, izkazalo se je, da so bili naši dvomi povsem odveč. Delavnica je bila vse to, kar so obljubljali in še več. Prvič smo videli 3D tiskalnik pri delu, otipali materiale – filamente, si pogledali vzorce izdelkov, vprašali o omejitvah 3D tiska ter o priložnostih, ki se odpirajo. Predstavljali so odprtokodni 3D tiskalnik, ki temelji na modelu Mendel Prusa, ki so ga še izboljšali in mu, za veliko boljše rezultate, sami dodali zaprto ohišje. Vse kar delajo, je odprtokodno in takšen, menijo, bi tudi moral biti svet 3D tiska. Ideje se širijo, več glav več ve in vsem nam bo bolje, če se ne bomo skrivali za zaprtimi vrati podjetja, je mišljenje, ki ga delimo tudi v Simbiontu.

»Predstavitev priporočam vsem, ki želijo iz prve roke spoznati tehnologijo 3D tiska. Ker so nam predstavili veliko svojih raziskovalnih izkušenj in uporabnost 3D tiska, smo res lahko dobili odgovore na vsa zastavljena vprašanja. Po predstavitvi sem bila popolnoma navdušena nad idejo in vsemi spremembami, ki se obetajo naši družbi, čeprav se jih danes še ne zavedamo.« Helena Kermauner, Simbiont d.o.o.

 

3D tisk delavnica

Slika z delavnice

Po sobotni udeležbi na delavnici je naše vznemirjenje le še naraščalo. Z delavnico smo pridobili več znanja o samem procesu 3D tiskanja, poimenovanju filamentov, delih 3D tiskalnika ter o samih dejstvih kaj je pomembno in kaj ne pri izbiri 3D tiskalnika… Tako smo se lotili temeljite raziskave trga, naredili smo primerjavo med 3D tiskalniki iz vsega sveta. Na seznamu so se znašli že sestavljeni tiskalniki, pa taki, ki jih sestaviš sam; bili so odprtokodni (kot ta od iTehLaba) in pa povsem komercialni. Nekateri so bili zelo veliki, a nenatančni, spet drugi manjši, a so lahko 3D tiskali le z enim materialom, medtem, ko so drugi primerni tako za ABS, PLA, lesno in keramično maso. Poleg tehničnih lastnosti je bilo seveda treba upoštevati tudi ceno in oddaljenost ponudnika, saj je strošek dostave ceno 3D tiskalnika lahko kaj hitro celo podvojil. Zelo pomembno se nam je zdelo tudi samo zaupanje v proizvajalca in odzivnost prodajalca. Sumljive azijske ponudbe z neodzivnimi administratorji strani že niso odtehtale ugodnejših cen. Po treh tednih primerjav med več kot 20 3D tiskalniki, ki so prišli v naš ožji krog izbora, smo se odločili za slovenskega ponudnika, ITehLab.

Njihov 3D tiskalnik ni bil najugodnejši, a ker nam ni bilo potrebno plačati poštnine, je ponudba postala kar zelo ugodna. Ekipo smo že poznali, vedeli smo da gre za zanesljivo in strokovno podporo, na katero se bomo lahko obrnili na pomoč, če bo to potrebno. 3D tiskalnik, ki ga nudijo, ima zaprto ohišje in to je res pomembna prednost pri ohranjanju temperature ter pri preprečevanju zvijanja 3D tiskovin (neprijetni warping). Prav tako je njihov 3D tiskalnik precej univerzalen, tiskamo lahko z najrazličnejšimi filamenti (PLA, ABS, lesna in keramična masa) pri čemer je šoba (nozzle) dovolj ozka, da je 3D tiskanje zadovoljivo natančno.

Po izbiri ponudnika smo bili nato pred novo dilemo: kupiti 3D tiskalnik nesestavljen, v delih, ali se v podjetju iTehLab udeležiti sestavljanja svojega 3D tiskalnika in nato domov odpeljati preizkušeno delujočo napravo? Sami so nam svetovali delavnico s sestavljanjem 3D tiskalnika, češ da s tem pridobimo tri mesece napornega ugotavljanja čemu je katera izmed lukenj sploh namenjena. Cena za udeležbo pri sestavljanju se nam je zdela sorazmerno visoka v primerjavi s ceno samega tiskalnika, a smo kljub temu odločili, da raje prihranimo na času in 3D tiskalnik sestavimo z njihovo pomočjo. Ko smo tri delavne in izjemno intenzivne dni kasneje zadovoljni odšli iz Ljubljane skupaj s 3D tiskalnikom, nam vsekakor ni bilo žal, da smo si privoščili tudi sestavljanje. O tem, kako je potekalo in ali smo v 3 delovnih dneh res opravili za 3 mesece dela, pa naslednjič.

-konec 1. dela-

Tadeja Belak z ekipo Simbiont