Pokličite 031 402 026!

Od razvoja aplikacij v 3D tisk – sodelovanje z iTehLab: II del

Prispevek je nadaljevanje prvega dela o naših prvih korakih v svet 3D tiska.

Vznemirjeni smo čakali januar, se učili modeliranja v 3D programih ter med pisalnimi mizami poiskali prostor za novega Simbiontovca. Potem pa je le prišel dan, ko smo Pixno na dvorišču zamenjali z delavnikom v prostorih podjetja iTehLab. Ob prihodu smo bili res zanimiva ekipa; za najmlajšega programerja in oblikovalca je bilo dogajanje vznemirljivo, a definitivno prezgodaj, da bi pokazal kaj več zanimanja. Aleš, kot najstarejši in najzrelejši član ekipe se je veselil lotanja, tega namreč že dolgo ni počel, oranžnolaska pa je navdušeno kimala in se zraven potihoma spraševala, kaj je to, lotanje?

3D tisk sestavljanje

Sestavljanje 3D tiskalnika je bilo zanimivo, poučno in zabavno!

S pogledom na mrzlo in zaspano Ljubljano z vrha visoke stolpnice v prostorih iTehLaba smo se z Lovrom lotili sestave 3D tiskalnika. Bil je prijazen, nič ni pokazal, da se mu zdimo nenavadna ekipa in zelo vzpodbudno je verjel v našo sposobnost iz vijakov na mizi sestaviti delujoč 3D tiskalnik. Majhni delčki, spoji, deli ohišja, vijaki in matice, vse je že čakalo na nas. Pri iTehLabu so komponente razdelili na manjše kupčke potrebščin, ki so se ujemali z navodili za posamezno stopnjo sestavljanja 3D tiskalnika. Nekateri deli so nastali s 3D tiskom kar pri njih, v podjetju (kar je bilo super, saj smo nekaj malega tudi polomili, Lovro pa je to brez problema znova 3D natisnil). Začeli smo z najmanjšimi paketki, da se počasi privadimo. Vsak je vzel že pripravljen kupček delčkov, majhen izvijač in še manjše matice ter s pomočjo navodil delal, kot je pisalo. Bilo je delavno, a prijetno, kot pri sestavljanju tistih, zapletenejših modelov Lego kock, kjer slediš navodilom in na koncu ustvariš nekaj čisto posebnega, dih jemajočega. Pri tem je bila Lovrova prisotnost ključna, saj je 3D tiskalnik odprtokoden, in se kar naprej nekaj spreminja ter izboljšuje, navodila pa pri tem rada zaostajajo. Sem in tja je bila tako kakšna luknja na ohišju odveč, deli so bili poenostavljeni, ali pa je bila dodana kakšna ojačitev, ki ni bila označena na sliki. Skratka, če nas Lovro na to ne bi opozoril, bi sami najbrž res kakšen teden doma tuhtali, v katero izmed treh lukenj napeljati en sam kabel.

»Prihranek na času je bil velik, zelo velik, ker smo tiskalnik sestavljali skupaj. Vse je šlo tako sproti, delo in spoznavanje vseh tistih milijonov koščkov. Res ne vem, kako bi bilo to brez pomoči… Mesec? Dva?« Aleš Kermauner, Simbiont d.o.o.

Sestavljanje je potekalo presentljivo hitro, naš novi 3D tiskalnik smo odnesli domov tretji delovni dan. V tem času je bilo dovolj dela za vse, bolj in manj izkušene. No, kdor je znal spajkati, je delal 3 polne dni, medtem ko sta bila drugi dan prisotna le dva člana ekipe. Ob sestavljanju smo imeli mnogo priložnosti za postavljanje vprašanj in no, bili smo zelo radovedni, Lovro pa je uspešno odgovarjal, razlagal, kazal

Ko je bil 3D tiskalnik sestavljen, smo ga prvič vključili v elektriko ter ga povezali z računalnikom. Zasvetila je lučka in bili smo veseli, dela! Lovro je na naš računalnik naložil osnovna programa za delo (Slicer in Pronterface) in nam razložil kako delujeta, kakšne so bližnjice ter na kaj moramo biti še posebej pozorni. Skupaj smo tudi nastavili pravilno začetno točko mizice (»centriranje«), in sicer na debelino enega lista papirja natančno. Pripravljeni smo bili za prvo 3D tiskanje. Od iTehLaba smo prejeli prve metre PLA filamenta, takega ki se spodobi za 3D zelence.

prvi 3D tisk

Poleg tiste zelene, smo od iTehLaba kasneje prejeli še nekaj prav zanimivih vzorcev, en PLA je bil posebej upogljiv.

Lovro nas je razločno in natančno peljal skozi nastavitve programa za določen filament, potem pa smo dali 3D natisniti prvega zelenega androida. Ampak! Ahh, pa ne da ste mislil, da je vse delalo že v prvem poskusu?! Smo že omenili, da smo prvič sestavljali 3D tiskalnik? Seveda se je moralo nekje zatakniti. Ventilator, ki s svojim ohlajanjem že 3D natisnjenih plasti predstavlja zelo pomembno komponento 3D tiskalnika, se ni in ni hotel zagnati. Tako sta Aleš in Lovro ponovno malce razdrla zadnje komponente, merila, razmišljala, še malo spajkala in razmišljala… Ker imajo pri iTehLabu vse potrebne pripomočke in opremo, sta le odkrila napakico in 3D tiskanje se je zares začelo.

3D tisk prvič

Morda bi namesto slike prvega izdelka lahko pokazali navdušene obraze naše posrečene ekipe.

Nekaj 3D tiskanja kasneje lahko rečemo, da smo s 3D tiskalnikom zelo zadovoljni, 3D tiskamo z vsemi mogočimi materiali vseh barv. To, da smo se odločili za slovenskega ponudnika, ki ga poznamo in mu zaupamo, je bila gotovo prava poteza. Ostajamo v navezi z iTehLabom, spremljamo njihove nove produkte kot je 3D kulica, hkrati pa jih še kdaj pocukamo za rokav, ko nam gre kaj narobe in vedno nam zelo prijazno priskočijo na pomoč.

Tako da, hvala ekipi iTehLab in še na mnoga uspešna leta sodelovanja.

Tadeja Belak z ekipo Simbiont