Pokličite 031 402 026!

Kako se spoprijeti s 3d tiskom?

Kako začeti s 3D tiskom? 

Seveda, najprej je treba vse raziskati, se podučiti, pogledati kje in kako. Kaj je možno, kaj ni, kje imajo kaj in kako se čemu streže. Informacij je veliko, ogromno, sem in tja kar preveč. Odprtokodna skupnost je super, a podatki in informacije niso na enem mestu, razpršeni so po vsem spletu. Preden se prebiješ čez vse tisto, kar te zanima, traja. Nato bi šel lahko raziskovat tiskalnike, plastiko, vse tiste male stvari, ki na koncu tvorijo 3d tisk, kar pa spet traja. In ko bi vse našel, bi se lahko lotil nabave in sestavljanja tiskalnika. Kar traja.

Ja, vse to bi lahko, če le imaš dovolj časa. Mi pa ga nismo imeli in ga še vedno nimamo.

Zato smo izbrali drug način – gremo na delavnico, kar nas bo resda nekaj stalo, a proces bomo sigurno skrajšali na desetino celotnega časa. In smo se odločili za slovensko znanje – podjetje iTehLab. Njihov tiskalnik SiQoS 3D Inovator nam je bil v vseh primerjavah še najbolj primeren, zato odločitev res ni bila prav težka. 

Tako smo čez kak teden že imeli pred seboj lepo pripravljene vrečke z deli našega tiskalnika.

3dTisk-b1-7

Tiskalnik moraš sestaviti seveda sam. Imeli pa smo vse lepo pripravljeno, vsa orodja, vsi deli, matice, vijaki in milijon majhnih in (ne)pomembnih stvari, ki bi jih drugače morali nabirati po celem svetu. Napajalnik,

3dTisk-b1-1

motorčki,

3dTisk-b1-3

ventilatorčki,

3dTisk-b1-2

kupi delov in elektronika skratka.

Že znajti se iz vsega tistega je bil kar izziv. Seveda pa je s pomočjo to šlo mnogo lažje, lahko smo kar direktno poprijeli in takoj začeli sestavljati posamezne dele

3dTisk-b1-8

jih pritrjevati na predvidena mesta in to v pravilnem vrstnem redu!

3dTisk-b1-5

Naša zagnana mladca sta to vzela resno in sestavljala ko nora!

3dTisk-b1-6

Eni pa s(m)o se morali lotiti elektronike in spajkanja. In to po tridesetih letih… Pa je začuda kar šlo, z izdatno pomočjo dobrih očal, seveda!
3dTisk-b1-4

Elektronika, elektronika.

3dTisk-b1-11

Po treh dneh trdega dela je bil naš tiskalnik sestavljen! Po treh dneh, ko smo imeli že vse pripravljeno, nič se ni bilo treba spoznavat, vedeli smo za vsak vijak kam paše, v katerem vrstnem redu in tako naprej. Če bi to delali sami? Mesec.  Morda dva.

Pa še to nam ni uspelo v prvem poskusu. Extruder je povezan s serijsko povezavo, na tej pa je bil kabel premalo stisnjen. Pa še par lotov ni bilo ravno najboljših in jih je bilo treba popravit. O, preljubo iskanje napake! Ko se trudiš, da bi razstavil čimmanj.

3dTisk-b1-9

A v drugem poskusu je šlo! Kmalu je sledil naš prvi 3d tisk – mali Android!

3dTisk-b1-10

Šampanjca ni bilo, smo pa kar veselo skakali od navdušenja.

Še sestava ohišja, pregled programske opreme, nalaganje ključka, transport domov in to je to.

Doma pa veliki škatli najti primeren prostor, jo ponovno umeriti in se začet igrati s 3D tiskom! 

Od takrat naprej 3d Inovator kar naprej grmi, brenči, piska in drvi!

Aleš Kermauner, Simbiont d.o.o.