Pokličite 031 402 026!

Foto svetilka litofan

Litofan ima že kar dolgo tradicijo, v Evropi pa so začeli nastajati nekje v začetku 19-ega stoletja.

Zanimivi izdelki so to, resnično. Sploh, ko ga prvič vidiš si presenečen, saj sam po sebi ne kaže ničesar od tistega, kar pokaže, ko je enkrat osvetljen!

Se pa zdi, da sta današnja digitalna fotografija in 3D tisk kot naravni izbor za litofan. Količine fotografij in možnosti obdelave ter učinkovitost in enostavnost izdelave s pravim programjem ter 3D tiskalnikom. Zraven dodamo še škatlo, podstavek in vir svetlobe – pa je dober izdelek zagotovljen!

Začeli smo s samim litofanom, kar nekajkrat je bilo treba vse skupaj preizkusiti, da je na koncu prišlo ven nekaj, kar pa je že bilo presenetljivo dobro!

litofan-1

Najprej smo ga natisnili bolj kot radovednost, a nam je bilo na koncu vedno bolj všeč. To bi bil lahko povsem svoj izdelek, smo si rekli in počasi nadaljevali.

Najprej z ABSom in težavami vihanja

litofan-2

nato s kakšnim premajhnim podstavkom, ki se je vse prehitro zlomil…

Litofan-7

Nato pa nam je že uspelo narediti lepo škatlico z vtikačem za napajanje

Litofan-9

in umetnim svetilom v obliki LED traku.

Litofan-10

Tako škatlica lahko stoji na podstavku ali pa je pritrjena na steno. Litofan pa je od škatle neodvisen in se vanjo le zatakne. Zato lahko litofane, ki so tako le kot prednja plošča, enostavno menjavamo, po želji torej.

Litofan-12

Še podstavek, ki se je na koncu malce zaoblil in izgubil obliko limone

Litofan-8

pa smo že skoraj na koncu. Pripravljeni!

Prvi prototip se nato izkaže za skoraj pravega, še nekaj malega popravkov

litofan-5

dodati je potrebno še adapter za napajanje

Litofan-11

in prototip številka dva je že čisto pravi izdelek!

litofan-6

Na koncu pa je potrebno še vse preizkusit v praksi.

Vzeti je potrebno eno izmed zadnjih slik, tako, ki še ni nič obdelana, morda je lahko celo napačno postavljena. Pa da vidimo… Naprimer, vzemimo torej nekaj takega, slikano le par dni prej, Budimpešta:

Litofan-13

Helena se seveda z izborom slike nikakor ne bi strinjala, a slik sploh še ni videla, tako da je bilo tole zanjo in še za koga kar presenečenje!

Pridne in strokovno podkovane roke so nato sliko vzele v obdelavo in kmalu je nastalo nekaj, kar je vsaj od daleč spominjalo na litofan. Kako pa bo to v resnici zgledalo, pa še nihče ni vedel…

litofan-3

Tisk škatle je šel ok. LED diode so šle ok. Adapter ok. Vtičnica ok. Tisk podstavka – opa, ni ok! Je bilo treba vajo ponovit. In je šlo v drugo super. Tudi ok.

Torej, kaj je prišlo na koncu? Je uspelo ali ne? 

litofan-4

O, ja, mislim, da tole zdaj kar dobro znamo! Foto svetilka in pol!

Veliko dela je vloženega v vsako sliko, tiskanje vseh delov zamudi tiskalnik več kot 10h, metri materiala pa vidno kopnijo. Ampak za tak lep izdelek to ne bi smel bit problem, kajne?!

Izdelek ponujamo tudi na Posredovalnici.

 

Aleš Kermauner

Simbiont d.o.o.