Pokličite 031 402 026!

Filamenti

Hm, a imamo za tole že kakšno boljšo slovensko besedo?

Filament je taka lepa izpeljanka iz angleške filaments, ki pomeni v 3D tisku tisto plastiko, s katero potem kaj natisnemo.

Teh plastik je potem cel kup različnih. S takimi in drugačnimi lastnostmi, od barv do različnih sestav. Tako je ABS plastika na oljnih osnovah, PLA pa na bio osnovi in je s tem bio razgradljiva. Ja, bio razgradljiva plastika, super, kajne? ABS je naprimer temperaturno bolj obstojna, je pa zato PLA bolj trda. Razlik je toliko, da bi bilo vedno dobro premislit iz katerega materiala boš kakšno stvar natisnil.

Potem pa so tu še barve, prozornost, barve, ki se svetijo v temi ter podobnosti nekim drugim materialom: lesu, keramiki, kamnu in tako naprej – bendlay, laywood, XT, laybrick, nylon …

Najraje bi imel od vsake različice po pet, deset metrov poskusne plastike. Tako bi lahko iz vseh teh različic nekaj natisnil in nato izdelke primerjal. O, to bi bilo super, sicer bi se namatral ko konj pri menjavi vseh teh plastik, a vseeno. Veliko bolj bi si lahko predstavljal, kako bi kaj zgledalo in bi takoj vedel, kateri material kdaj uporabiti.

A to ni tako lahko, filamenti se namreč prodajajo po kilah in tako bi moral že v začetku nabavit precej kilogramov plastike. To pa ne bi bilo ravno najbolj ugodno za naš žep. Zato se s filamenti borimo.

Povsem do konca!

blog-3-1

Tale škatlica nam je povzročila kar nekaj sivih las, a je bilo na koncu še dvajset centimetrov ostanka. Pa vseeno je bilo tole za las. Cel čas smo gledali to plastiko, kdaj jo bo tiskalnik porabil. moj nos je bil že čisto sploščen…

Od takrat že prej bolj zavzeto gledamo na to, koliko plastike porabi kakšen izdelek – pove že sama programska oprema. Pametno.

 Aleš Kermauner, Simbiont d.o.o.