Pokličite 031 402 026!

3D tisk: uporabnost

GPS napravice so moja slabost. Kot da jih ne bi imel že kar nekaj, sem zadnjič šel in nabavil spet eno novo škatlo.

Mi je bilo potem še nekaj časa žal, ker sem padel na finto akcije, ampak zadeva je bila *res* poceni. Drugače take “zastarele” naprave že ne bi kupoval … Seveda pa k vsaki taki napravici spada zraven še kup opreme. Baterije, nosilci, pripomočki itd. Pri nekaterih proizvajalcih dobiš pač samo osnovo, vse ostalo pa potem še doplačaš.

Ampak pri nas imamo pa 3d tiskalnik! Kaj pa, če … ?! 

In sem – ravno ob bok članku na 3D tisk za vse – se spravil in dodatke, ki jih potrebujem, natiskal kar lepo sam.

Najprej nekaj googlanja – morda pa je zadevo že kdo narisal? Seveda, jasno, vse je že narisano! Nosilec za kolo, nosilec za nahrbtnik, to je to. Hmmm, pa še tale držala za baterije znajo biti zanimiva!

S čim pa naj tole vse natisnem? Odločil sem za ColorFabb-ov XT, ki je različica ABSja in je prav posebej močan filament. Pa še ravno v 3D tiskalniku je bil – to je najbrž prevagalo, če smo čisto pošteni … Sicer je prozoren, a nič ne de, saj ni treba, da se vidi!

Najprej natisnemo držala za baterije

uporabnost-1

potem nosilec za kolo

uporabnost-3

nato še dva nosilca za nahrbtnik!

uporabnost-4

Hmmm, tale dva nosilca pa hecno zgledata. No, da probam gor dat Garmina … Opla! Ne gre? Hm?!

V polnem navdušenju nisem nič kaj dosti gledal ali preverjal, kar je bila seveda napaka. Natisnil sem vse, kar mi je prišlo pod roko, zraven pa sem pozabil, da niso vse naprave enake. Tako sem najprej natisnil dva nosilca, ki sta za starejši tip Garmina. Eh, na napakah se učimo, kajne?

V drugo je bil nosilec za nahrbtnik ok. Brez vezic pa tako ali tako ne gre.

uporabnost-5

Akumulatorčki so mi zdaj super všeč. Se ne bodo več izgubljali povsod po nahrbtniku!

uporabnost-2

Imam zdaj vse? Ok, gremo stestirat zadevo!

Na biciklu kar dobro zgleda. Celo zadel sem pravi obseg krmila in našel pravilne vijake za pritrditev! Pa še zavezan je naokoli, če slučajo vse skupaj odpove, razpade ali kaj podobnega.

uporabnost-6

Zdaj se bo treba le še vozit, kajne?

uporabnost-7

No, povsem druga stvar pa je nahrbtnik. Tu me ne bo treba spodbujat, več ali manj ga imam kar naprej na ramah!

uporabnost-8

Moram samo najti pripravno mesto, kje bi bilo najbolje, da ga imam, potem pa jih natisnem še ene par – pač toliko, kolikor nahrbtnikov imam. 

Kar ok bo tole!

uporabnost-9

XT se je zaenkrat pokazal kot dober in močan material. Bomo videli, kako bo z uporabo. 

Za prvi izdelek torej kar dobro, čeprav se mi zdi, da bi morda lahko natisnil nosilce za 1% večje. Zdaj je vse skupaj precej na trdo, lepše bi bilo, če bi drselo z nosilca lažje. Sicer se bo obrusilo s časom uporabe, pa vendar. Mogoče je to krivda XTja, ki se krči malo bolj kot PLA – to bo pa treba še raziskati.

Pravzaprav, za 3D tiskan objekt, ki mora biti tako zelo natančen, je to več kot odlično.

Govoriti sem hotel o uporabnosti. Mislim, da je ta zapis – vsaj v določeni meri – dober dokaz, da je 3D tisk lahko povsem življenjsko praktičen in dovolj uporaben.

Aleš Kermauner, Simbiont d.o.o.