Pokličite 031 402 026!

3D tisk: bili smo na sejmu TSMMF

Sobota, 17. maj, je bila za nas, Simbiontovce, še kako pomembna. S 3D tiskom smo se namreč prvič predstavljali sejemski množici na Trieste Mini Maker Fair-u, sejmu za vse makerje, ustvarjalce regije Alpe-Adria.

Čeprav so danes taki časi, da vsak po malem nekaj ustvarja, kreira ali dizajnira in so sobotne ustvarjalne tržnice v mnogih krajih že samoumevne, je bil ta sejem drugačen. Predstavljalo se je veliko 3D tiskarjev, 3D oblikovalcev, pa tudi robotike in ostalih mehatronskih hobijev ni manjkalo. Takih dogodkov pa v slovenskem prostoru zagotovo še manjka (Ali smo sploh pripravljeni nanje?).

Za sejem smo izvedeli preko Shapeways-a, kjer se z nekaterimi 3D modeli predstavlja tudi Simbiont. Shapeways se na sejmih za oblikovalce (Maker Fair) predstavlja tako, da stojnico deli s svojimi uporabniki in tudi pri Simbiontu se nam vzajemno sodelovanje vedno zdi dobra ideja. Na povabilo smo se z veseljem odzvali in se lotili priprav. V pičlih 5 dneh smo pripravili in natisnili vizitke, plakate, 3D natisnili še nekaj eksponatov, naredili spletno predstavitev foto svetilke, se opremili s poimenskimi značkami…

 

plakat za 3D tisk

plakat 3D tisk Simbiont v gneči ob stojnici

  Značke z imeni 3D tisk

Uspešne priprave na sejem: Plakat in imenske 3D tiskane značke so dovolj izstopali

Kljub temu, da smo za sejem izvedeli zadnji hip in od Shapewaysa nismo dobili zaresne potrditve, smo bili pripravljeni in se, nevedoč kaj točno lahko pričakujemo, odpravili proti Trstu. Sejma ni bilo težko najti, kajti obalo med Trstom in mestecem Miramare smo že obiskali v lanskem letu. Takrat se nam je točno tu, med pogovorom slučajno porodila ideja o 3D tisku. (Naključje, usoda, znamenje?)

Sejem je potekal na napol pokritem dvorišču Kampusa Miramare. Pod belimi šotorčki in pisanimi zastavicami smo se hitro počutili domače. Sodelujoči in organizatorji so bili prijazni, nikogar niso motile občasne dežne kaplje, vsepovsod pa je bilo slišati brnenje napravic in angleško-italijansko čebljanje. Mi smo se pridružili Shapewaysovi stojnici, kjer so nas prav toplo sprejeli in nas ta dan vzeli za svoje. Z nami so delili razstavni prostor, majice, malico in še kaj, mi pa smo v zameno razsvetlili celotno stojnico. Predstavljali smo namreč tudi foto svetilko, naš najnovejši, najsvetlejši in najbolj oseben izdelek do sedaj. Stojnica je bila tako prijetno osvetljena in gneča pred njo je bila iz ure v uro večja.

Mini maker fair Trieste - takoj smo se počutili domače

Mini maker fair Trieste – takoj smo se počutili domače

Pa naš prostorček na sejmu? Tole je najbližji pogled na stojnico, saj smo jo v gneči obiskovalcev le stežka jasno fotografirali.

 

Stonjica Simbiont 3D tisk

Simbiont in foto svetilka na stojnici Shapeways

Jasno, Shapeways je eden izmed večjih akterjev na trgu 3D tiska, zato si nismo delali utvar, da je gneča nastajala le zaradi naših izdelkov. Ampak foto-svetilke so k temu zagotovo pripomogle in tudi naše vizitke so šle kot za med.

Organizatorji so poskrbeli za zanimiv program predavanj in predstavitev z vseh področij, tudi 3D tiska. Poleg predavanj smo obiskali tudi vse ostale stojnice, se pogovarjali z makerji različnih področij in spoznavali nove ideje in možnosti izdelovanja. Zagotovo pa ne bomo pozabili:

  • stojnice, kjer so PLA pretopili nazaj v za tiskanje uporaben filament
  • figuric v obliki otroških risbic Wonderworld3d
  • sestavljivih torbic 3AG bags
  • še kdaj poiskati ekipe Poti Poti
  • na možnosti sodelovanja z ustvarjalci v Roglabu
  • mnogih dronov
  • robotskega benda

Bila je nadvse koristna in prijetno preživeta sobota. Če bodo Mini maker fair v Trstu še kdaj ponovili, obisk priporočamo vsakomur, ne le 3D tiskarjem.

 

Tadeja Belak,

Simbiont