Pokličite 031 402 026!

3D tisk: spet držala!

Ponovno ena o držalih.

Smo do sedaj sploh kakšno rekli o držalih? Mislim, da ne, vsakokrat smo jih na hitro odpravili. Celo naredili smo jih nekaj, a prav nobeno ni bilo tisto pravo. Tudi tole držalo – če se temu sploh lahko reče držalo – ne:

blog-b9-1

Temu se res težko reče držalo, kajne? 

Saj se je izkazalo za povsem ok, a le za manj težke filamente, tja do 1kg.

Za tisti veliki, 2.3 kilski filament tole že ni bilo več dovolj dobro. Je pretežak in že preveč pritiska na podlago, preveč trenja, da bi bilo vse ok, extruder pa potem ni dovolj močan. Tako mi je parkrat strgalo filament, da je počilo, kot da se je nam je kdo zaletel v Pixno in da je konec sveta. Sem imel počasi vsega dovolj.

A na žalost nisem prav iznajdljiv človek v teh tehničnih zadevah, pojma nisem imel, kaj bi lahko naredil. Na spletu sicer najdeš milijon rešitev, a so nekatere tako vesoljske, da bi bilo lažje narediti shuttle… Koleščka, prenos, visenja, ogrodja, ni da ni.

Pa smo šli potem na dopust, malo spucat glavo. O, je pomagalo! Ko sem prišel domov, je bila ideja skoraj na dlani.

Tadeji sem samo na približno omenil, kaj bi rad in naslednji dan me je že čakala slika ter vprašanje: nekako takole?

Screenshot 2014-07-08 09.59.39

Opa! Ja, nekako takole!

Takoj sva se lotila tiskanja in ven je prišlo tole :

drzalo-3

 

Sem sicer našel prelep štil – ravno temu namenjen – v naši metli

drzalo-2

a bi ga moral razrezat in mi ga je bilo škoda, kar nekako je prelep. Pa še prelahek, se ti zdi, da se bo kar takoj polomil. Pa še brez metle bi ostali. In sem skočil v lopo gledat, če imamo kaj neuporabnega in že dolgo nedotaknjenega. Tega bi morali biti vedno dovolj, kajne?

Oh, seveda, v lopah se najde vsega vraga. Tudi kakšna grda železna palica, ki pa bo ravno prav za naš mali projekt! Pritrdimo jo še na drugi strani

drzalo-1

in hopla! To je to!

drzalo-4

No, no… preden pade kakšna pripomba – tole je samo slikano postrani. Zadeva je povsem ravna! Preverjeno, ravna:

drzalo-5

No, vsaj upam…

Skratka, držalo zgleda super, zaenkrat tudi “dela”, bomo pa videli, kako se bo vse skupaj obnašalo takrat, ko bo tiskalo brez nadzora. Ko nikogar ni in tiskalnik sam ustvarja, takrat se namreč najlaže pripetijo kakšne neumnosti, o katerih lahko potem le ugibaš. 

Tile navitki filamenta namreč s porabljeno količino postajajo vedno bolj zoprni in sitni. Filament je v sredini navit na pre-ozko in ga kar razganja, ko prihajaš do sredine. Vleče ga v vse smeri in upam, da se ne bo trgal kar sam od sebe. Nekateri delajo zaradi tega cele štorije – filament celo segrevajo v pečici in ga ponovno navijajo na bolj ohlapno. O, ja! No, jaz tega vsekakor ne bom počel…

Tako, da bom zdajle preizkusil tole držalo. Dam mu tiskanja za pet ur, jaz pa si vzamem prosto! Pa da vidimo ali bo stiskal ali ne! Evo, kakšna dobra ideja!

Aleš Kermauner

Simbiont d.o.o.