Pokličite 031 402 026!

3d tisk: pramorje, mamuti, paleo!

Kaj imajo skupnega pramorje, mamuti, paleo in piškotki? Vse to namreč združuje marketing hotelov Lifeclass.

Mi pa smo še vedno ponosni, da so izbrali nas in naš 3d tisk, da jim pomagamo pri izdelavi paleo piškotkov v obliki njihovega mamuta!

A kakor vedno, do končnega super izzida ni bilo nikakor lahko priti, do cilja vedno vodi zavita pot, ki se je v začetku sploh ne zavedaš. Ko misliš, da bo izdelek v dnevu, dveh že nared. Ja, seveda!

Konec koncev pa je ravno vijugast in nepredvidljiv potek izdelave izhodišče za morebitno dobro zgodbo!

Vse skupaj se je začelo nedolžno, z običajnim modelom za piškotke. Da bi bilo v stilu nove celostne komunikacije Lifeclass hotelov, ki jo je naredil AV Studio. Kako njihovega mamuta preslikati v piškotek? Pa smo začeli z risanjem, osnutki, zametki, osnove, kalupi. Na koncu je bil mamut pripravljen in zrisan.

mamut-1a

 

A ker je treba teorijo preveriti v praksi, kar še posebno velja pri piškotkih, smo morali modelček seveda tudi 3D stiskati! In ven je prišlo nekaj prav zanimivega in lepega!

Mamut-1

A taka praksa še ni povsem dovolj, do konca je treba it, do piškotkov, do okusa! 

In tako smo nekega poznega večera, vsi navdušeni, spekli še piškotke in celotno zadevo preizkusili v praksi do konca!

Mamut-2

O, ja! Precej veselja smo imeli z njimi! In še presneto dobri so bili, prav dolgo niso trajali…

Mamut-3

 

 

Vsi ponosni, da nam je tako dobro uspelo, smo seveda modelček hitro poslali naročniku,

Mamut-4

tu pa se je malce zapletlo, saj so bila pričakovanja pekarne nekaj povsem drugega. Izdelati so morali namreč paleo piškotke, medenjake, mnogo debelejše, kot smo jih naredili mi. Iz povsem drugačnega testa, ki ga seveda mi nismo imeli, zato je bilo vse še mnogo bolj zapleteno.

Prvo je bilo povišanje modelčka, drugo več lukenj v modelu, ostrejši robovi in še par malenkosti. Verzija 2 je nastala po napornem risanju, povišana, ostrejša, bolj votla, a še vedno zelo kompaktna, da bi le zdržala pritisk in uporabo.

Mamut-5

 

In ko gre nekaj narobe, gre seveda več stvari narobe. Tako se je kar naenkrat cel nabor modelčkov sfižil in postal ves cvirnast.

Mamut-6

 

Sicer nič narobe, a je bilo modelček nemogoče očistiti vseh vlaken, je bilo vse premajhno, preveč skupaj.

Mamut-7

 

Se je bilo potrebno poigrati z nastavitvami, spreminjati in poskušati. In je šel dan, dva, skrbi pa so naraščale, potrebna je bila tudi kakšna pot do pekarne v Maribor, da ne bi izgubljali časa s pošiljanjem. A na koncu varianta le uspe.

Mamut-8

 

Se pa izkaže, da bi morala pekarna izdelati nekih 20.000 takih piškotkov! O, 20.000? Pri veliki količini se pa zadeve močno spremenijo, kajne? Si je skoraj nemogoče predstavljati tako količino piškotkov, ki bi jo nekdo izdelal le s pritiskanjem modelčkov… 

A nekaj je bilo treba narediti, vsaj omogočiti, da bi delo potekalo hitreje, da bi prišli pekarni naproti. In nastala je ideja, da bi bilo mogoče bolje ločiti rezanje od tiska. Tako je modelček šel nazaj na risalno desko in razpadel v dva dela. En del zunanji, rezalni, za obris piškotka.

Mamut-12a

 Drugi del pa odtisni, za odtis mamuta. Za transport pa še pašeta en v drugega!

Mamut-9

 

Takole bo sigurno delo napredovalo hitreje! Z rezanjem ne bi smelo več biti prevelikih težav in masa se ne bo več tako prijemala modelčka.

Mamut-10

 

Nekaj modelčkov v drugi barvi, da vsaj razlikujemo med vsemi verzijami, 

Mamut-11

 

kjer pa tudi ne gre brez težav.

Nastavitve rezanja modela so namreč pri prvi seriji novih modelčkov točno sovpadale z globino modela in je prišlo do slabšega spoja med različnimi globinami v samem modelčku. Prevedeno to pomeni, da so se očke mamuta odtrgale skoraj same od sebe. Ah, groza!

Mamut-12

 

Potem je spet šel kak dan, da smo našli izvor težave in pravilno nastavili rezanje modela (slicing). Pritisk pa je seveda naraščal.

A k sreči je ta zadnji modelček obveljal. Pekarna se je nadvse potrudila, so pa zmanjšali količino piškotkov v obliki mamuta in dodali druge oblike, ki jih lahko enostavno odrežeš. Drugače bi bilo preveč dela. Tako pa je v vrečko prišlo par piškotkov mamuta brez premaza, kar je omogočalo lažji odtis in ostale enostavne oblike s premazom. Super ideja s še vedno veliko prepoznavnostjo!

In čemu je bilo namenjeno vse skupaj? Božično novoletnim obdarovanjem in to v nadvse elegantni izvedbi!

Mamut-15

 

Embalaža dodelana, piškotki super izdelani in tudi presneto okusni! Priznam, da smo vrečke, ki nam jih je prijazno poslal Lifeclass, komaj slikali, preden je vsa vsebina že pošla!

Resnično en boljših projektov v katerem smo sodelovali! Za naročnika s Primorske, kjer piškotke izdela pekarna, ki ima v imenu Postojna, nahaja pa se v Mariboru, modelčke pa naredi podjetje iz Krtine, tudi nekakšen vseslovenski projekt. Vsekakor zanimivo in nadvse veseli smo, da smo lahko bili del te zgodbe.

Ki pa se ni zaključila točno tam!

Za mlade nadebudneže v času naslednjih šolskih počitnic smo nato lahko naredili še par modelčkov, da so otroci lahko po misli volji oblikovali svoje piškotke! V barvah seveda! Ti so nam še posebej pri srcu!

Mamut-13

 

Vsi ostali okvarjeni, poskusni, vmesni modelčki pa so pristali na našem božičnem drevescu in najbrž bodo tam tudi prihodnje leto! So se izkazali za super dobre okraske!

 Simbiont d.o.o.