Pokličite 031 402 026!

3D tisk: kombinacije materialov

V začetku preizkušaš različne materiale za 3D tiskanje: PLA, ABS, laybrick, woodfill, skratka, vse, kar lahko dobiš. Nato preizkušaš barve, barve take in drugačne, tudi pomladne.

Ko pa ti možnosti zmanjka, greš naprej, pogledaš čez rob. Kaj pa kombinacija 3D tiska in kakšnih drugih materialov? Les? Steklo? Pleksi? Kamen? Idej seveda ne zmanjka, a nekje se je treba ustaviti, narediti kak živ izdelek. Da vidimo, kako zgleda, kako se obnaša v praksi in kako materiali sploh pašejo skupaj.

Tako smo se naprej odločili, da bo prvi tak realni preizkus 3D tiskan pokal v kombinaciji z lesom. Idejo smo posredovali domžalskim tabornikom, ki so jo z veseljem sprejeli!

Prva stopnica je torej osvojena, a do konca stopnišča je še dolga pot! Dvanajst pokalov v dveh barvah in z lesenimi podstavki – o, ja, tole bo kar nekaj dela! Lesni del je prijazno prevzelo Mizarstvo Sušnik, za prvič smo hoteli, da je vse skupaj precej enostavno. Čimbolj enostavno, da se ne bomo izgubljali v dogovorih, meritvah, razlagah in podobno. Že tako nihče ni prav dobro vedel, kako bo vse skupaj izpadlo. Bomo lepili, bomo topili, zatikali?

Do takrat smo k sreči že narisali model pokala, rok izdelave pa se je bližal, zato smo morali kar začeti s tiskanjem. A tiskanje ni šlo tako gladko, kot smo si predstavljali in želeli. Pravzaprav je bilo kar naprej nekaj narobe. 

Najprej so bile težave z materialom. Material je enak, PLA istega proizvajalca, le različnih barv, a je zaradi tega že povsem drugačen. Rdeča in zelena, obe sta na koncu potrebovali povsem svoje nastavitve. Preveč materiala skozi šobo, premalo materiala, preveč puščanja črt, pretanki sloji… ah, vsak natisnjen pokal je imel v začetku neko napako.

In tako se učiš na lastnih napakah. Z vsakim stiskanim pokalom smo vedeli nekaj malega več. Ko smo hoteli zmanjšat curljanje materiala in vlečenje črt, smo tiskalniku “randomize starting points” kar lepo ukinili. Naj vedno začenja na istem mestu, potem ne bo več vlekel toliko črt, smo si mislili. No, črt res ni vlekel, se je pa pri 2-jkah in 3-jkah poznalo tako, da je bila črta, na kateri so bile črke, preprosto pretanka. Malo si grdo pogledal in so črke kar odpadle. Oh.

Pokali-7

Pa smo potem vrnili presneti “randomize starting points” in so bili črte takoj bolj debele. Seveda nam ni bilo nič jasno, zakaj neki pa zdaj to? Kako pa to vpliva na debelino črte?!

Pokali-8

Včasih skušaš kaj razumeti, a ne gre in ne gre. Lahko si vesel, da sploh veš, zakaj se kaj dogodi in kje je vzrok. Ter seveda kako odpraviti zadevo. No, to je že kar veliko! 

Tako smo tiskali in tiskali, kar nekaj pokalov je bilo preveč, za stran, a, hej, učenje je drago, naporno in počasno. K sreči je na koncu rdeč sestavljen pokal prav super zgledal!

Pokali-3

Cela skupina za taborniške MČje pa takole:

Pokali-2

Pa za GGje? Zelena, seveda!

Pokali-1

Lepo obdelane in naoljene lesene kocke za podstavke so dale pokalom tisto trdnost, težo in kompaktnost, ki sami plastiki manjka in celota je prav super!

Pokali-4

Še lepiti jih ni bilo potrebno, plastika in les sta prav dobro sedla skupaj, oba dovolj mehka, da sta se dobro sprijela. Seveda pa je to tudi posledica dobrega načrtovanja sprijemalnega dela! 

Celota 12 pokalov je bila na koncu tako zaradi sprotnega učenja kar precej konkreten zalogaj za tiskanje, a nam je uspelo.

Pokali-6

Glavno pri vsem pa je bilo, da so bili taborniki zadovoljni, še bolj pa tisti, ki so pokale prejeli! Vse tistim seveda čestitamo!

Pokali-9

Aleš Kermauner, Simbiont d.o.o.