Pokličite 031 402 026!

3D tisk: DA ali ne?

Najprej hvala, ker nas berete. Veseli smo, da se stvar prijema in ker smo v zadnjem času dobili že kar nekaj povpraševanj za 3D tisk. Zanimivo je, kako še relativno malo ljudi pri nas ve za to, obenem pa nekateri že obvladate modeliranje v najrazličnejših 3D programih in nam direktno v tisk pošiljate že končane, preverjene modele. Tisti vmes pa pogosto sprašujete, kaj sploh je primerno za 3D tisk in kakšne so minimalne količine naročanja.

Najbolj enostavno in splošno pravilo pri 3D tisku, kot ga nudi Simbiont, se glasi:

3D tisk je namenjen izdelavi maloštevilnih ter izven-serijskih izdelkov.

Preprosto pravilo 3D tiska nosi poudarek na maloštevilni in izven-serijskosti. Oziroma z drugimi besedami, če želite kontejner enakih izdelkov, bo izdelava le-teh bistveno cenejša in hitrejša, če naročite spihano plastiko pri Kitajcu.

Kadar pa si želite le en (ali 5, 10 ali 98, ne pa 10.000) specifičen delček ali izdelek, ki ga niste še nikjer videli, ali pa ga ne morete kar tako kupiti v prvem supermarketu, takrat, prijatelji, pridite, bomo skupaj 3D tiskali.

Dober primer so modelčki za piškote. Zadnjič je imel nek ribič rojstni dan. Morda veste, kje dobite velike piškotne modelčke v obliki ribe ali trnka, z napisom »naj ribič«? Najbrž ne. Zato smo jih nekaj zmodelirali in natisnili.

Primer modelčka. Čeprav so črke majhne, so se odtisnile in na pečenih piškotih si lahko prebral “NAJ RIBIČ”!

Model za piškote s trnkom

3D tiskan modelček s trnkom, ki smo ga natisnili za praznovanje ribičevega rojstnega dne.
Zdaj smo že mojstri v oblikovanju modelčkov za piškote vseh vrst.

 Taki, veliki piškoti so potem tudi super okras za na torto.

3D tisk modelčkov za piškote

Piškoti za ribiča na rojstnodnevni torti

Eden prvih je bil tudi modelček v obliki zajca, ki ga smo oblikovali že zgodaj pomladi, ko so ga v reviji Dom in Stil (priporočamo v branje), uporabili na najrazličnejše načine. Najdete vse dekorativne ideje v obliki zajčka, ki so v reviji?

modelčke zajca za 3d tisk

3D tiskan modelček za piškote v obliki zajca

Kljub primeru, fantje ne ustrašite se takoj. 3D tiskali smo tudi že zobnike pa en čisto poseben delček za motor in raznorazno orodje kot so izvijači… Skratka, pri izbiri motiva je omejitev le nebo.

Upam, da smo vam vsaj malo bolj približali možnosti 3D tiska. Vsekakor pa se ne prestrašite in nam pišite. Tudi, če je kar tako. Veste, pri nas jih vseh 6 v hiši skače od veselja, ko zasveti okence z novimi sporočili. Tako da, naredite nam veselje, in sprašujte, čim več!

 

Tadeja Belak

Simbiont d.o.o.